OAIA DOLLY
5 iulie 1996. Este data la care a avut loc prima clonare reusita a unui mamifer, adica "formarea" unui viitor pui dupa modelul genetic al celulelor unui exemplar matur. Nasterea micutei oi Dolly a fost anuntata pe 22 februarie 1997, ca o mare reusita a echipei de oameni de stiinta conduse de Ian Wilmut, de la Institutul Roslin, din Scotia.
Numita mai intai cu codul "6LL3", prima oaie clonata a fost botezata apoi cu prenumele cantaretei si actritei Dolly Parton, la sugestia crescatorilor de ovine care au sprijinit acest proiect. Dar clonarea a avut sustinatori doar cat a fost prezentata ca un experiment genetic si atat timp cat nu s-a pus problema de a se face acelasi lucru si in cazul oamenilor. Imediat cum cei mai curajosi dintre geneticieni au adus in discutie clonarea umana, numarul oponentilor a crescut continuu, iar guvernele mai multor state chiar au interzis prin lege aceasta posibila incercare.
Oaia Dolly a trait doar sase ani, pana la 14 februarie 2003, fiind apoi impaiata si expusa la Muzeul Regal Edinburgh.
marți, 31 ianuarie 2012
De fapt, oile sunt atât de pricepute la memorarea feţelor, fie ale altor oi sau chiar umane, încât le pot recunoaşte chiar şi în fotografii, au concluzionat cercetătorii Universităţii din Cambridge. Mai mult chiar, aceste animale pot promova teste psihilogice pe care maimuţele le-ar pica, mai indică studiul.
Dr Laura Avanzo şi dr. Jennifer Morton au supus şapte oi domestice - Ovis aries - unei serii de teste aplicate în mod normal oamenilor suferinzi de boala Huntingdon - o afecţiune ereditară care provoacă demenţă.
Cercetătoarele au amplasat găleţi de culori diferite dinaintea oilor, dintre care una conţinea mâncare. Apoi au mutat conţinutul dintr-o găleată în alta, alternând culorile şi chiar modificând formele recipientelor.
Oile au învăţat să recunpască diferitele tipare de culoare, modificându-şi comportamentele conform tiparului privit. Au avut reacţii diferite şi în funcţie de formele variate puse dinaintea lor.
Dr Laura Avanzo şi dr. Jennifer Morton au supus şapte oi domestice - Ovis aries - unei serii de teste aplicate în mod normal oamenilor suferinzi de boala Huntingdon - o afecţiune ereditară care provoacă demenţă.
Cercetătoarele au amplasat găleţi de culori diferite dinaintea oilor, dintre care una conţinea mâncare. Apoi au mutat conţinutul dintr-o găleată în alta, alternând culorile şi chiar modificând formele recipientelor.
Oile au învăţat să recunpască diferitele tipare de culoare, modificându-şi comportamentele conform tiparului privit. Au avut reacţii diferite şi în funcţie de formele variate puse dinaintea lor.
Doar oamenii şi alte primate răspund cu uşurinţă la astfel de stimuli, majoritatea altor animale mari având dificultăţi în acest sens.
Îndeplinirea cu succes a unor sarcini de acest fel se bazează pe cortexul prefrontal, o porţiune a creierului mai dezvoltată la oameni decât în cazul altor animale.
Acum, oamenii de ştiinţă, au concluzionat că, întocmai ca şi fiinţele umane, atunci când se află în cirezi oile se comportă prostesc. Însă lucrurl individual cu ele determină comportamente foarte diferite şi demonstrează un potenţial neaşteptat al acestor animale.
luni, 30 ianuarie 2012
Animale pe cale de disparitie...
Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice. Iata 5 animale care sunt amenintate grav de disparitie.
1. Ursul panda gigant traieste in China centrala, in regiunile muntoase unde accesul este dificil. Desi este cunoscut ca un carnivor, el este in principal erbivor. Bambusul reprezinta mai mult de 90% din alimentatia lui, petrecandu-si mai mult de jumatate din zi mestecand aproape 25 de kilograme. In captivitate, ursul Panda gigant nu traieste mai mult de 30 de ani.
2. Tigrul sumatran este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent intalnita pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime si cantareste in jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restranse in comparatie cu alte specii. Se estimeaza ca exista mai putin de 500 tigri de Sumatra ramasi in intreaga lume. Acest declin se datoreaza braconajului intens al acestei creaturi magnifice, speciala pentru pielea ei pretioasa, care are o cerere mare pe piata internationala.
3. Ghepardul asiatic , care a fost odata gasit in regiunea dintre Arabia spre India, astazi este limitat doar in Iran. Desi acest ghepard este reperat ocazional in Pakistan, este un fenomen destul de rar. De aproximativ 115 cm lungime, ghepardul asiatic cantareste intre 35 si 55 kg. In 2004-2005 s-a presupus ca numai 50-60 gheparzi asiatici au ramas in lume, dintre care majoritatea in desertul Kavir din Iran. Dar proiecte precum Proiectul de Conservare a Ghepardului Asiatic, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite dau speranta ca intr-o zi aceasta creatura va fi taiata de pe lista speciilor pe cale de disparitie.
4.Vulpea rosie de Sierra Nevada ocupa pozitia a doua intre specile cele mai mici de vulpi din Statele Unite. Cel mai mulr e raspandita in Insulele Channel din California. Are blana de culoare gri pe cap si roscata pe partile laterale. Populatia acestora a scazut pana la 500 de exemplare si o mare parte din aceasta scadere se datoreaza vanarii vulturului auriu.
5. Porcul mignon este o specie de porc salbatic pitic pe cale de disparitie, ce se gaseste in India, Nepal si Bhutan. Acestia au 55 - 70 cm lungime, 20 - 30 cm inaltime si cantaresc pana la 10 kg. Astazi, numarul acestora a scazut la mai putin de 150 de exemplare. Uzurparea umana este considerata a fi cel mai important motiv pentru scaderea drastica a numarului lor.
Trebuie luate masuri conservatoare, cum ar fi delimitarea zonelor protejate pentru a se minimiza interventiile umane in imprejurimile acestora. Aceasta lista de animale pe cale de disparitie este in crestere cu fiecare an ce trece.
Pisici. Stiati ca…?
- memoria unei pisici poate dura chiar si pana la 16 ore, fiind superioara celei a maimutelor?
- pisicile pot produce aproximativ 100 de sunete?
- legatura dintre om si pisica dateaza de cel putin 3500 de ani?
- inca din Egiptul Antic acestea au fost folosite pentru a prinde soarecii si nici in domesticie nu si-au pierdut aceasta abilitatea.
- pisicile, si nu cainii, sunt cele mai des intalnite animale de casa in America? Exista aproximativ 66 de milioane de pisici si 58 de milioane de caini, in timp ce papagalii ocupa locul al treilea, cu un numar de 14 milioane.
- pisicile dorm aproximativ 65% din viata? in restul timpului ele se spala (25%), mananca (5%) sau se joaca (tot 5 %).
- afirmatia “motorul asta toarce ca o pisica” este mai adevarata decat credeti? frecventa cu care o pisica “toarce” este aproximativ egala cu frecenta de functionare a unui motor Diesel: 26/secunda.
- pisicile torc si atunci cand nu se simt bine (se simt amenintate, sunt ranite etc), nu doar atunci cand sunt fericite, asa cum crede majoritatea populatiei?
- probabilitatea de a va infecta in urma unei muscaturi de pisica este mai mica decat in cazul unei muscaturi de om? cea mai “sigura” este muscatura de caine.
- in alergare, o pisica poate depasi 50 hm/ora?
- nu toate pisicile albe sunt surde? probabilitatea ca o pisica sa fie surda difera in functie de culoarea ochilor acesteia: pisicile albe cu ochi albastri sunt, de obicei, surde. de aceea este recomandabil ca, in cazul in care detineti o pisica alba cu ochi albastri, sa evitati expunerea ei la mediul exterior deoarece aceasta nu se poate proteja de pericole.
- corpul pisicii contine mai multe oase decat corpul nostru? un om are 206 oase in timp ce o pisica are aproximativ 244 (opiniile specialistilor oscileaza intre 233 si 250, 244 fiind varianta cea mai intalnita).
- la nastere, toate pisicile au ochi albastri? abia dupa cateva saptamani se definitiveaza culoarea ochilor (cea pe care pisicile o vor avea toata viata).
- simtul vazului este de 6 ori mai dezvoltat la pisica decat la om? simturile auzului si mirosului sunt de 3 pana la 4 ori mai devzoltate la pisici decat la om.
- desi foarte dezvoltat, ochiul unei pisici nu poate distinge toate culorile? in plus, pisicile vad invers culorile rosu si verde.
- bataile inimii sunt de aproximativ doua ori mai mari la pisica (110-140 bpm) decat la om (65-70 bpm), in stare normala (repaus)?
- exista o legaura direct proportionala intre lungimea mustatilor si latimea corpului pisicilor?
- numai pisicile domestice isi tin ridicata coada atunci cand merg, in timp ce pisicile salbatice nu au acest obicei?
- temperatura corporala normala a unei pisici este de 38.8 grade C? ea este cu cu aproximativ 2 grade C mai mare decat cea a omului (36.5 – 37 grade C)
- distanta pe care o parcurge o pisica in timpul unui salt poate fi de pana la 5 ori mai mari decat lungimea corpului sau?
- perioada de gestatie a unei pisici dureaza, in medie, 9 saptamani? numarul normal de pui pe care o pisica ii naste variaza intre 1 si 8 pisoi. avand in vedere aceste date, matematic, putem deduce ca un cuplu de pisici poate naste, impreuna cu pui lor, cu puii puilor lor etc, chiar si 400.000 de urmasi?
- alaturi de girafe si camile, pisicile sunt singurele patrupede care, in mers, deplaseaza in acelasi timp labele de pe o parte a corpului? aceasta inseamna ca o pisica va misca, mai intai, ambele labe de pe partea dreapta a corpului apoi cele de pe partea stanga.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)